Met een datafabric maken organisaties data op een veilige manier inzichtelijk

In de aanloop naar het Cloud Architect Alliance evenement ‘Datacentrische cloudstrategie en datacontinuïteit‘ geven onze sprekers een voorproefje van wat zij gaan vertellen. Joost Van Drenth van NetApp zal tijdens zijn sessie uitleggen wat datafabric is en via twee praktijkcases deze technologie uitdiepen voor de aanwezige groep cloudarchitecten.

Joost van Drenth werkt al tien jaar bij NetApp en is Lead Architect en Manager Solutions Engineering van de groep Solutions Architects, die uit zestien personen bestaat. “NetApp houdt zich bezig met oplossingen voor datamanagement en de hybride cloud. We vertalen uitdagingen in de business naar technische oplossingen en omgekeerd. In 2014 zijn we gestart met een datafabric, een architectuur die de verhoudingen tussen verschillende services, diensten, software en hardware beschrijft, zowel in datacenters als in verschillende cloudomgevingen. Met een data fabric hebben organisaties de vrijheid om data naar eigen inzicht en in elke omgeving te mixen en te matchen.” 

King’s College Hospital

“Een paar jaar geleden zeiden we: als we alle data op een hoop gooien, kunnen we met big data technologie goede analyses maken. We zien nu dat de industrie alweer in de volgende fase is beland. Deze moeten we even verbeteren. Dat komt omdat het centraal opslaan van alle data niet te betalen is en daarom voor alle organisaties niet de meest succesvolle route is. Als je alle data van applicaties van enterprises kopieert en in een cloud neerzet, ben je binnen een maand bankroet. Dus is het noodzakelijk om op een slimmere manier selecties te maken en inzichten te hebben hoe je die data in jouw eigen omgeving kunt distribueren.”

Na een algemene introductie over data fabric zal Joost tijdens zijn presentatie de eerste praktijkcase gaan behandelen. “Samen met NVIDIA, King’s College Hospital en National Health Service (NHS) zijn we een project gestart. Verschillende ziekenhuizen en organisaties zijn nu in staat om pragmatisch en snel met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. De centrale vraag tijdens dit project was: kan ik betere AI-applicaties ontwikkelen als ik patiëntendata van verschillende ziekenhuizen kan analyseren? In de praktijk zijn deze data op verschillende locaties en ook op verschillende manieren opgeslagen. De uitdaging was om deze data beschikbaar te maken.”

AstraZeneca

De tweede case gaat over AstraZeneca, een farmaceutisch bedrijf dat inmiddels wereldwijd bekendheid geniet vanwege het vaccin dat ze voor COVID-19 hebben ontwikkeld. “AstraZeneca heeft enkele jaren geleden met behulp van technologie van NetApp een data fabric gebouwd. Ze zijn hierdoor in staat om snel op marktontwikkelingen te reageren. In hun proces van digitale transformatie hebben ze daar profijt van ondervonden. Aanvankelijk viel met vaccins geen droog brood te verdienen. Inmiddels is dat veranderd en bestaat er voor een COVID-19 vaccin een wereldwijde afzetmarkt. Door hun eigen AstraZeneca datafabric hebben ze snel op deze veranderende marktvraag kunnen inspelen.”

Wat zijn de belangrijkste leerpunten voor de cloudarchitecten tijdens de presentatie? “Ik zal uiteenzetten dat we over een technologie beschikken waarmee organisaties op een veilige en inzichtelijke manier data kunnen beheren, verplaatsen en beschermen. Dat geldt ook voor de data die het datacenter verlaten. Iedereen praat nu over de transitie naar de cloud, maar vanuit NetApp zijn we veel meer geïnteresseerd in de stappen die daarop volgen, denk aan het veranderen van cloudservice en/of cloudaanbieder. En niet onbelangrijk: met een data fabric is het mogelijk om de kosten te managen. Het gaat om continuous optimization van het gehele netwerk. Het is dus het continue optimaliseren van alle datanodes, de locaties waar de data staat en het realiseren van verbindingen daartussen”, besluit Joost.

De sessie met Joost Van Drenth is op 22 april 2021 te bekijken en het is mogelijk om na afloop vragen aan hem te stellen. Zorg dat je dit niet mist en claim snel jouw gratis ticket.