Cloud Architect Alliance is al zeven jaar het kennis- en netwerkplatform voor cloudarchitecten

In 2014 ontdekten Freek Beemster en Bart M. Veldhuis dat er voor de beroepsgroep cloudarchitecten geen mogelijkheden waren om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ze besloten toen de Cloud Architecten Alliance op te richten. Inmiddels heeft bijna de helft van alle in Nederland werkzame cloudarchitecten een of meer van hun evenementen bezocht.

“Momenteel zijn naar schatting zo’n 2.200 professionals met de titel cloudarchitect in Nederland werkzaam”, zeg Freek Beemster. “Dit aantal zal de komende jaren verder toenemen. Dat heeft te maken met de verdere digitalisering in de samenleving, waarbij bedrijven kiezen voor de cloud om hun bedrijfsprocessen onder te brengen. Om deze digitale transformatie in goede banen te leiden, zijn een toenemend aantal cloudarchitecten nodig. Momenteel zien we al een schreeuwend tekort aan cloudarchitecten bij bedrijven. ”

Chique diners voor de doelgroep

Bart M. Veldhuis: “Op basis van de doelstellingen van de business realiseren cloudarchitecten oplossingen die de organisatie helpen om te innoveren. Ze putten hiervoor uit een breed scala aan zeer geavanceerde platformen en services waarmee ze in staat zijn de organisatie echt verder te helpen. Het is een staffunctie, waarbij de cloudarchitect zich snel moet kunnen verdiepen in de verschillende bedrijfsonderdelen. Een cloudarchitect communiceert rechtstreeks met de business en overziet een breed portfolio van publieke en private clouddiensten.“

Vier keer per jaar organiseert de Cloud Architect Alliance een chique diner voor de doelgroep, die in het restaurant aan ronde tafels zitten om de sociale interactie zoveel mogelijk te bevorderen. Het maximum aantal deelnemers per event is om dezelfde reden beperkt tot 100 personen. Deze aanpak wijkt af van de reguliere meetups die meestal gekenmerkt worden door de consumptie van pizza’s en bier. In de praktijk blijken er tijdens deze diners hechte vriendschappen, samenwerkingsverbanden en zelfs echte bedrijven ontstaan. Zowel Freek Beemster als Bart M. Veldhuis hebben bij deze evenementen vakgenoten ontmoet met wie ze de bedrijven Day2 en Weolcan hebben opgericht. 

Cloudgerelateerde thema’s

Tijdens elk diner van de Cloud Architect Alliance staat een actueel cloudgerelateerd thema op het programma. De CAA adresseert verschillende soorten thema’s van cloudsecurity, cloudnative architectuctures tot aan wat abstractere thema’s als ethisch handelen. “We nodigen altijd een aantal sprekers uit die vanuit hun achtergrond kennis en ervaringen uitwisselen met de aanwezige deelnemers. Als een onafhankelijk platform kunnen de cloudarchitecten zonder enige invloed van vendoren op een onafhankelijke manier met elkaar van gedachten wisselen.”, verduidelijkt Freek Beemster. Op deze avonden worden ook de jaarlijkse awards voor Cloud Architect of the Year, Cloud Security Architect of the Year en Cloud Engineer of the Year uitgereikt.

De oprichters van de Cloud Architect Alliance (CAA) hebben de afgelopen jaren hun sporen in de cloudsector verdiend. Freek Beemster heeft zich de afgelopen tien jaar als gespecialiseerd headhunter sterk gepositioneerd binnen dit (internationale) netwerk van cloudarchitecten en samen met twee ervaren cloud CTO’s heeft hij begin 2020 een nieuw bedrijf opgericht: Day2, een organisatie met onafhankelijke hands-on cloud experts die opdrachtgevers use-case gedreven helpen om de meeste waarde uit hun cloudstrategie te halen. Bart M. Veldhuis is een doorgewinterde cloudarchitect met meer dan vijftien jaar ervaring op het gebied van infrastructuurarchitectuur. Hij is een serial entrepreneur en startte de eerste VMware gebaseerde cloudprovider in de Benelux. Daarnaast is hij oprichter van het vendor onafhankelijke consultancy bedrijf Weolcan, die organisaties helpt met het behalen van tastbare resultaten met hun cloudstrategie.

Datacentrische Cloudstrategie en Datacontinuïteit

Op donderdagavond 22 april 2021 organiseert de Cloud Architect Alliance dit keer een online event met het thema “Datacentrische Cloudstrategie en Datacontinuïteit”, waar vier verschillende sprekers met de aanwezige deelnemers hun expertise en praktijkervaringen zullen delen. In verband met het gevaar van overdracht van het coronavirus wordt deze keer voor het eerst gekozen voor een online event in plaats van een chique diner in een restaurant. “Data zit op de verkeerde plekken, in de verkeerde systemen en blijkt niet toegankelijk voor de juiste gebruikers. Dat is een situatie die we in de praktijk nog te vaak zien. Applicatielandschappen blijken veelal niet modulair te zijn opgebouwd. Het landschap bestaat uit solide, maar weinig flexibele bouwblokken, zoals bijvoorbeeld de suites van SAP en Oracle, die veel opties bieden, maar waarbij het tegelijkertijd veel tijd en moeite kost om de juiste data eruit te halen.”, zegt Bart M. Veldhuis.